Новини

Проповіді на Тиждень виховання 2022 “Охрещені та щасливі” 2 вересня 2022

01 Вересня, 2022

2 вересня 2022
Євангеліє: Лк 5, 33-39
Вслуховуючись в діалог, який розпочинає сьогоднішнє Євангеліє, за словами про піст можемо почути докори зі сторони світу щодо поведінки учнів Ісуса. З подібним відношенням учні Христа зустрічаються і сьогодні. Протиставляється їм  світ саме через те, що вони інші, поводять себе інакше. Подібний досвід народжує труднощі на дорозі віри, смуток та сумніви щодо наслідування Ісуса Христа.

Змальовуючи наше християнство подібними кольорами, робимо його мало привабливим для тих, хто ще Бога не пізнав; та й для нас самих воно стає певною мірою стражданням. Слухаючи докори, не слід на них зупинятись. Варто піти далі, дозволяючи своїй вірі зустрітися з аргументами Ісуса. Адже народжується вона зі слухання Божого слова, не слова світу. А Ісус говорить, що молодого вина не вливають у старі бурдюки. Тобто, іншими словами, ментальність світу не в змозі вмістити Божої науки, якби не старалась. Тому потребує змін.

В духовному вимірі людини ці зміни відбуваються під час Таїнства Хрещення. Окрім того, що благодать Таїнства змиває первородний гріх, воно чинить нас храмом Святого Духа, здатними приймати те, що Боже. Але, як любив повторювати св.Йоан Павло ІІ, кожний Божий дар є також для нас завданням. Тому осягаючи свідомий вік життя, кожний охрещений покликаний до співпраці з цим даром «оновлення», який Ісус гарно змальовує в порівнянні про старі бурдюки та молоде вино. Дякуючи цим
зусиллям будемо радіти плодами Таїнства у своїй християнській щоденності.

На чому полягає ця співпраця? Варто знову ж таки звернутися до слова Божого, яке провадить нас до глибшого розуміння. Апостол Павло, дбаючи про молоду спільноту християн у Римі, яка напевно переживала подібні труднощі із зрозумінням та прийняттям зі сторони оточуючих, керує наступні слова у своєму посланні: «не вподібнюйтеся до цього світу, – тобто, не намагайтеся сподобатись світу – але перемінюйтесь оновленням вашого розуму, щоб ви переконувалися, що то є воля Божа, що добре, що вгодне, що досконале» (Рим 12:2). У своєму часі молодий польський священник о.Тадеуш Дайчер, котрий турбувався про духовне життя студентів, розуміючи цю небезпеку зі сторони світу, який уподібнює до себе, і потребу оновлення віри, також підхоплює цю думку Апостола Павла, стверджуючи, що «віри, котру маєш сьогодні, не вистачить на завтра». Без цього «оновлення віри» не зможеш з гідністю християнина відповісти на виклики, котрі життя приготувало для тебе в наступному дні. Потребуєш цього «неустанного оновлення».

Сучасна молодь як ніхто розуміється на слові «оновлення». Адже в сьогоднішньому світі гаджетів на щодень є тисячі пропозицій оновлення. Не замовляючи їх, завтра ти вже будеш застарілим, а твій пристрій буде нездатний використовувати нові програми. Щось подібне відбувається в нашому духовному житті, у нашій вірі. Божа благодать завжди нова, завжди актуальна. Тому маючи
бажання радіти нею в новому дні, який розпочинаєш, запитай себе, чи не суперечиш їй, намагаючись уподібнитись до цього світу? Більш того, що робиш, щоб протиставитись рушійній силі світу, котрий уподібнює до себе?

о. Артем Петренко