Новини

Проповіді на Тиждень Виховання 2022 «Охрещені та щасливі» 1 вересня 2022

01 Вересня, 2022

Євангеліє: Лк 5, 1-11

Апостол Павло нагадує всім християнам: «Ви ж Христові». Нагадує про нашу приналежність. Дійсно, через Таїнство Хрещення ми входимо до Церкви і належимо до Христа. Багато християн навпаки сприймають прийняте колись в своєму житті Хрещення як якийсь здобуток для себе, як свою власність і надбання: моє Хрещення, моє свято, а на ньому присутні мої гості, мої хресні батьки, мої подаруночки. Хрещення – це мій статус. Так люди дуже часто сприймають Божу Тайну. Але насправді, це Господь бере нас у свою «власність», приймає нас до Своєї сім’ї, ми стаємо Його дітьми.

Євангеліє розповідає нам, як Ісус входить до човна Симона, входить у його життя, входить у простір його діяльності. Після цієї зустрічі напрямок життя Симона кардинально змінюється. Вже не сіті і не риба будуть його зацікавленням; той хто раніше був рибалкою, тепер стане апостолом. Ісус скерував погляд Симона на людей. Симон говорить своє “так” Господу і вже не належить собі, вже не він вирішує, як буде виглядати його життя і чим буде займатися. Симон стає Христовим! Христовим учнем, Христовим знаряддям і Христовим проповідником.

Що Господь хоче показати нам? Кожна людина отримує від Бога дар життя, але у Хрещенні вона отримує новий, більш величний напрямок життя: духовну дорогу, вічне щастя у єдності з Богом. Після Хрещення перед людиною з’являються нові ідеали, зовсім інші пріоритети. Все це виникає з факту зустрічі з Христом у Таїнстві і приналежності до Нього. Приналежність до Христа! Що може бути більш дорогоцінне за неї?! Відчути щастя від усвідомлення, що я належу до Господа і перебуваю в єдності з Ним.

Хрещення є зустріччю з Богом, котра повинна стати початком процесу заглиблення у відносини з Христом, постійним пізнанням Господа, пізнання з якого народжується радість і щастя. Лише щасливий у Христі не є прив’язаним до цього світу і здатним залишити все заради Господа і Євангелія. Нехай отриманий нами дар Хрещення не залишиться в нас не використаним і безплідним. Часто говорять: «Твоє життя в твоїх руках». Так само можна сказати: «Твоє щастя в твоїх руках!» Просто користай з Божого дару, котрий ти отримав.

о. Олександр Пухальський