Новини

Послання Єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні на закінчення Року Святого Хреста, що припадає на 14 вересня 2022 року.

09 Вересня, 2022

Всечесні Отці та Богопосвячені Особи!

Улюблені Брати і Сестри!

Коли у листопаді 2021 року під час Конференції Єпископату України зродилася думка проголосити Рік Святого Хреста, ніхто з нас не припускав, що буде він часом справжньої хресної дороги нашої Батьківщини. Ніхто не догадувався, що таке велике випробування, яким є війна, прийде на нас усіх.

Першим замислом цього року не мало бути терпіння, але утвердження віри і подяка за спасенну муку нашого  Господа Ісуса, утвердження в любові, якою обдаровує нас Бог Отець, посилаючи свого Сина для звершення спасіння.

Однак сталося не зовсім так, наше перебування біля хреста набрало іншого виміру і виражається воно в заклику: «Покірно просимо невимовну ласкавість Твою, Боже: віддали згубну отруту змія». Отруту, яка несе смерть і знищення. Отруту, яка забрала нам мир. Отруту, яка є ненавистю.

Знак хреста наблизився до нас, але і ми наблизилися до нього. Стаючи поруч із таємницею Господнього хреста, ми доторкнулися і доторкаємося таємниці нашого хреста. Ця таємниця для багатьох із нас є безневинним терпінням і водночас виразом найбільшої любові. Так, як для Ісуса хрест був незаслуженою карою, так і для нас. Так, як через хрест Ісус довершив перемогу життя над смертю, так і ми віримо, що наше вірне тривання при хресті принесе перемогу добра над злом, миру над війною. Не маємо іншої альтернативи. Не маємо іншої дороги. Є лише шлях переможного хреста.

Святий Агустин свого часу писав: «Дивися на хрест. Споглядай його рамена! Люби Розіп’ятого! Цілуй із шаною Його рани! Завжди носи із собою хрестик! Коли будеш почувати себе слабким – він дасть тобі силу! Коли впадеш – він підійме тебе! Коли в протиріччях долі занепадеш духом і зламаєшся під тягарем труднощів і невдач – він додасть відваги і терпеливості! Коли плакатимеш – він буде тобі втіхою – він додасть тобі впевненості! Коли його покличеш – він відізветься! Хочеш знати скільки коштує твоя душа? Поглянь на хрест! Хочеш пізнати всю злість і вагу гріха? Роздумуй над терпінням і хресною смертю Господа! Хочеш знати як сильно Бог нас любить? Споглядай на хрест Спасителя! Нехай хрест Господа стереже нас у земному житті, зміцнює в годині смерті, увінчає нашу вічність!»

І хоч закінчується Рік Святого Хреста, то не залишаймо Розіп’ятого, адже хрест, як пише Іван Дамаскин: «знівечив гріх предка, переміг пекло, дарував нам воскресіння, дав силу піднятися над повсякденним життям і над смертю, повернув до втраченого щастя, відкрив брами раю, розмістив нашу природу по правиці Бога, вчинив нас Його дітьми і спадкоємцями».

Не залишаємо хреста, бо він є великою цінністю. Чудово цю правду висловлює св. Андрій Критський: «Великою, бо через неї ми отримали багато благ. Цінною, адже хрест є знаком муки і тріумфу Бога: знаком муки з приводу добровільної в муці смерті; знаком тріумфу, адже завдяки ньому поранено Сатану, а разом із ним знівечено смерть; брами пекла поламано, а хрест для цілого світу став вселенським знаком спасіння».

Тому залишаймося і надалі біля хреста, щоб він став для нас переможним знаком любові, щоб оживляв нашу віру, зміцнював надію на швидку перемогу у війні та на справедливий мир. Тому скеровуймо один одного до хреста, щоб відкрити справжній сенс цього знаку, щоб не дай Боже його не соромилися, щоб бути тими, хто оборонятиме його, даючи тим самим свідчення віри.

Любі Брати і Сестри!

У цьому важкому часі просимо Вас споглядати своїми очима і любити своїм серцем хрест Ісуса і наближуватися до цього знаку спасіння. Ставайте біля підніжжя хреста і притуляйтеся до цього дерева життя.

Чиніть це особливо тоді, коли Вам буде важко, ідіть до хреста, бо там побачите Того, який сказав про себе, що прийшов взяти на себе наші немочі.

Коли темнота огорне Вашу душу, ідіть до хреста, бо на ньому побачите Того, який сказав: «Я світло світу, хто йде за Мною, не блукатиме в темряві».

Коли Вам буде важко пробачати, ідіть до хреста, бо на ньому побачите Того, який сказав: «Отче, пробач їм, бо не знають, що роблять».

Коли бракуватиме Вам віри, ідіть до хреста, бо біля нього побачите сотника, який, побачивши знаки, що діялися під час смерті Ісуса, сказав: «Це дійсно Син Божий».

Коли почуєш, Брате і Сестро, що не маєш родини, що ти залишився сам – іди до хреста, там віднайдеш свою Маму, віднайдеш Діву Марію, Ту, яку Ісус нам подарував.

Тому закликаємо Вас: «Не бійтеся хреста». Повторюємо за св. Йоаном Хризостомом: «Нехай ніхто не соромиться того величного знаку нашого спасіння, найбільшого знаку добродіяння, завдяки якому існуємо і живемо сьогодні. З більшою радістю носитимемо хрест Ісуса ніж корону. Адже без хреста не здійсниться наше спасіння.»

Споглядаючи на хрест перебуваймо в єдності віри, йдімо дорогою любові Господа і ближнього, не втрачаймо надії на блаженний і довгоочікуваний час миру.

Про таку дорогу для нашої Батьківщини і Церкви молитимемося в Шаргороді, де 14 вересня цього року матиме місце урочисте завершення Року Святого Хреста. Там від 1000 год. в молитві і зосередженні перебуватимемо перед Пресвятими Дарами, о 1200 год. за участю цілого Єпископату України звершуватимемо Святу Месу. Сердечно запрошуємо Вас на спільну молитву, а тих, хто не зможе особисто прибути до Шаргорода, заохочуємо духовно єднатися у молитві.

До молитви під хрестом Господа Ісуса Христа доєднається до нас ціла європейська спільнота Церкви. Рада Конференції Єпископатів Європи оголосила, що свято Воздвиження Чесного Хреста буде днем молитви про мир в Україні. За цю чудову ініціативу і духовну підтримку ми щиро всім вдячні.

На перебування біля хреста і з хрестом Ісуса нашого Господа у важкий воєнний час усіх Вас від щирого серця благословляємо: В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні

8 вересня 2022 року

№ 36/2022

Пастирський лист слід прочитати на кожній Святій Месі, у неділю 11 вересня цього року.

rkc.org.ua