Новини

Папа до катехитів: катехизація – це живий досвід віри

12 Вересня, 2022
Зустрічаючись з катехитами, Святіший Отець розповів про їх завдання, яке сприяє наближенню людини до зустрічі з Христом.

10 вересня 2022 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників III Міжнародного конгресу катехитів, який цими днями відбувався у Ватикані. В своєму слові Святіший Отець говорив про істотні риси катехитів, які покликані до великої відповідальності – навчати різних людей на їхній дорозі віри.

Живий досвід віри

Папа Франциск відзначив, що катехитами є всі – єпископи, священики, богопосвячені особи та миряни, адже «Господь кличе нас усіх, щоб Його Євангеліє звучало в серці кожної людини». Він зізнався, що йому дуже подобаються щотижневі загальні аудієнції, під час яких присутні чують катехизу з уст Папи. «Це привілейований момент, тому що, роздумуючи над Божим словом і переданням Церкви, ми ступаємо вперед як Божий люд, а також покликані знаходити необхідні форми для свідчення Євангелія в щоденному житті», – зазначив Святіший Отець, вказуючи, що катехизація не є звичайною лекцією, де здобуваються нові знання. «Катехизація не може бути як шкільний урок, вона є живим досвідом віри, який кожен із нас прагне передати новим поколінням», – наголосив Папа. На його думку, необхідно знайти найкращі способи передавання віри різним категоріям осіб, однак, визначальною є особиста зустріч. «Тільки міжособистісна зустріч відкриває серце для сприйняття першого звіщення і бажання зростати в християнському житті з власним динамізмом, який катехизація допомагає впровадити в життя», – підкреслив Святіший Отець.

Катехизація, яка приводить до життя у Христі

«Ніколи не забувайте, що метою катехизації, яка є привілейованим етапом євангелізації, є досягнення зустрічі з Ісусом Христом і дозволити Йому зростати в нас», – продовжив Папа, апелюючи до теми цьогорічного Міжнародного конгресу, присвяченого третій частині Катехизму Католицької Церкви, титул якої звучить «Життя у Христі». Він зауважив, що справжня любов – це та, яка походить від Бога і яку Ісус відкрив через таємницю Своєї присутності серед людей Своїм проповідуванням, чудесами і, перш за все, Своєю смертю та воскресінням. «Дорогі катехити і катехитки, ви покликані зробити видимою і відчутною особу Ісуса Христа, Який любить кожного з вас і тому стає правилом нашого життя та критерієм оцінки наших моральних дій. Ніколи не віддаляйтесь від цього джерела любові, бо воно є умовою того, щоби бути щасливим і повним радості, завжди і ні на що незважаючи. Це нове життя, яке зародилося в нас у день нашого Хрещення і ми є відповідальними за те, щоб ділитися ним з усіма, аби воно зростало в кожному і приносило плід», – наголосив Святіший Отець. Він також пригадав своїх катехиток – черниць Алісію та Долорес, за яких він щиро вдячний Богові. «Коли є добрий катехит, він залишає слід; не тільки слід того, що сіє, але й слід того, хто сіяв», – зазначив Папа.

vaticannews.va