Події

«ХОЧЕМО БУТИ ВИСЛУХАНИМИ». ДУМКИ ЮНИХ АВТОРІВ ЦЬОГОРІЧНОЇ ХРЕСНОЇ ДОРОГИ

12 Березня, 2018
Папа Франциск доручив підготувати тексти для цьогорічної Хресної Дороги в Колізеї групі учнів римського ліцею під керівництвом учителя релігії Андреа Монди, письменника й есеїста, дипломованого в релігійних науках і юриспруденції.

Як повідомляє Радіо Ватикану, п’ять років тому схожу ініціативу виявив Папа Бенедикт ХVІ, який доручив підготувати текст Хресної Дороги ліванській молоді під проводом маронітського Патріарха Блаженнішого Бешара Бутроса Раї, яка розповіла про досвід і надії народів Близького Сходу.

Цього року вчитель Андреа Монда зібрав групу ліцеїстів, які мають різний досвід віри, щоб разом прочитати євангельські уривки про Хресну Дорогу Ісуса Христа. Тоді кожен поділився роздумами про те, що його найбільше вразило: хтось говорив про момент зустрічі Ісуса з Веронікою, хтось інший – про Симона з Киринеї. Так юнаки й дівчата розподілили між собою 14 стоянь Хресної Дороги. «Я попросив молодь, щоб вони були самі собою, – зазначив Андреа Монда в інтерв’ю для “VaticanNews”, – щоб не намагалися писати богословських текстів і не дозволили відволікти себе думці про те, що їх транслюватимуть на весь світ». За словами вчителя, він натомість порадив учням уявляти, що вони в Єрусалимі, тієї п’ятниці дві тисячі років тому.

У чотирнадцяти роздумах молодь звернула увагу на різні моменти Хресної Дороги – наприклад, несправедливість засуду Христа й парадокс хреста, який можна сприйняти як засіб спасіння тільки завдяки вірі. У текстах є роздуми про Христові страждання: в одній з медитацій ідеться про те, що підведення Христа на ноги після кожного падіння – це провіщення Воскресіння, знак сили Христа, Який не залишає останнього слова смерті; в іншій медитації мить, коли з Христа здирають одяг, описана через згадку про ситуацію мігрантів, які, хоч і позбавлені всього, не втрачають гідності, бо ні в кого не можна відібрати гідність; у роздумах про таємницю смерті на хресті йдеться про те, що наше суспільство намагається уникати теми смерті.

Основна ідея цих текстів полягає в тому, що молоді люди прагнуть, аби їх супроводжували на життєвому шляху, а не засуджували чи шкодували. Щоб їх супроводжував Христос, Якого вони зустріли на Хресній Дорозі, Який падає і страждає, Який може добре зрозуміти життя підлітків і молоді, які мусять виходити назустріч труднощам світу без твердої основи. У стояннях цієї Хресної Дороги є все, чого прагне сьогоднішня молодь: провадити діалог, бути вислуханими і спілкуватися.

http://kmc.media/2018/03/11/khochemo-buty-vyslukhanymy-dumky-yunykh-avtoriv-cogorichnoyi-khresnoyi-dorogy.html