Новини

Кардинал Лазар Ю Хен Сік: все ще варто бути священиком.

22 Квітня, 2024

«Господь ніколи не порушує своєї обіцянки. Якщо він покликав вас, то не залишить вас у ніжності своєї любові, у світлі Духа, у радості вашого серця. Я хотів би, щоб ця надія досягла священиків, дияконів і семінаристів у всьому світі, щоб втішити і підбадьорити їх», – говорить кардинал Лазар Ю Хен Сік, префект Дикастерії у справах духовенства.

 Що таке покликання?

Кардинал Лазар Ю Хен Сік: Перш ніж роздумувати над будь-яким релігійним чи духовним аспектом, скажу так: покликання – це, по суті, заклик бути щасливими, взяти життя у свої руки, прожити його на повну і не змарнувати його. Це перше бажання, яке Бог має для кожного чоловіка і жінки, для кожного з нас: щоб наше життя не згасло, щоб воно не було змарноване, щоб воно засяяло якнайкраще. З цієї причини Бог став близьким у своєму Сині Ісусі і хоче прийняти нас в обійми своєї любові; таким чином, через хрещення ми стаємо активною частиною цієї історії любові, і коли ми відчуваємо, що нас люблять і супроводжують, тоді наше існування стає шляхом до щастя, до життя, яке не має кінця. Шлях, який потім втілюється і реалізується у виборі життя, в конкретній місії і в багатьох щоденних ситуаціях.

Але як розпізнати покликання і як воно пов’язане з бажаннями?

– У цьому питанні багата традиція Церкви та мудрість християнської духовності можуть нас багато чому навчити. Для того, щоб бути щасливими – а щастя є найпершим покликанням, спільним для всіх людей – важливо, щоб ми не помилялися у своєму життєвому виборі, принаймні в основних. А першими дороговказами є саме наші прагнення, те, що ми відчуваємо у своєму серці, що є добрим для нас, а через нас – для світу навколо нас. Однак щодня ми відчуваємо, як обманюємо самі себе, бо наші бажання не завжди відповідають правді про те, ким ми є; буває, що вони є плодом часткового прагнення, що вони випливають з ран або розчарувань, що вони продиктовані егоїстичним пошуком власного добробуту або, знову ж таки, іноді ми називаємо прагненнями  те, що насправді є ілюзіями. Тоді потрібна розпізнання, яке, по суті, є духовним мистецтвом розуміння, з Божою благодаттю, що ми повинні вибирати в нашому житті. Розпізнання можливе лише тоді, коли ми прислухаємося до себе і дослухаємося до Божої присутності в нас, долаючи спокусу, яка існує сьогодні, дозволити нашим почуттям збігатися з абсолютною істиною.  Ось чому Папа Франциск на початку катехиз про розпізнавання, запросив нас до зусиль вдивлятися в себе, не забуваючи при цьому про присутність Бога в нашому житті. Ось, покликання розпізнається тоді, коли ми вводимо наші глибокі прагнення в діалог з ділом, яке Божа благодать здійснює в нас; через це протистояння ніч сумнівів і запитань поступово стає яснішою, і Господь дає нам можливість зрозуміти, яким шляхом слідувати.

Цей діалог між людським і духовним виміром дедалі частіше лежить в основі формації священиків. Про що, йдеться?

– Цей діалог необхідний, і, можливо, ми іноді ним нехтуємо. Ми не повинні ризикувати, думаючи, що духовний аспект може розвиватися ізольовано від людського, приписуючи Божій благодаті якусь «магічну силу». Бог став тілом, і тому покликання, до якого він нас кличе, завжди втілюється в нашу людську природу. Світ, суспільство і Церква потребують священиків, які є глибоко людяними, чию духовну рису можна підсумувати в тому ж стилі, що й Ісуса: не духовність, яка відокремлює нас від інших або робить нас холодними вчителями абстракційної правди, але здатність втілювати близькість Бога до людства, Його любов до кожного створіння, Його співчуття до кожного, хто був поранений життям. Для цього потрібні люди, які, хоч і тендітні, як і всі інші, але корті є зрілими психічно, мають внутрішній мир і емоційну рівновагу у своїй крихкості.

Однак є багато священиків, які зазнають труднощів і страждань. Що про них думаєте отче  кардинале?

– Передусім це мене дуже зворушує. Майже все своє життя я присвятив турботі формації священників, супроводжував священиків і був поруч з ними. Сьогодні, як Префект Дикастерії у справах духовенства, я відчуваю себе ще ближчим до священиків, їхніх сподівань та їхній праці. Не бракує елементів тривоги, адже в багатьох частинах світу життя священиків справді неспокійне.

Сьогодні аспектів кризи є  багато, але я думаю, що перш за все ми потребуємо церковної рефлексії на двох фронтах. Перше: нам потрібно переосмислити наш спосіб бути Церквою і жити християнською місією, з ефективною співпрацею всіх охрещених, тому що священики часто перевантажені роботою, тими ж завданнями – не тільки пастирськими, а й юридичними та адміністративними, – як і багато років тому, коли їх було більше.

По-друге, потрібно переглянути профіль єпархіального священика, адже навіть якщо він не покликаний до богопосвяченого життя, йому потрібно наново відкрити для себе сакраментальну цінність братерства, відчути себе в пресвітерії як дома, разом з єпископом, братами-священиками та вірними, бо, особливо в сьогоднішніх труднощах, ця приналежність може підтримати його в пастирському служінні та супроводжувати, коли самотність стає обтяжливою. Однак існує потреба в новій ментальності та нових шляхах формації, адже часто священика виховують як самотнього лідера, «єдиного відповідального», а це не є добре. Ми слабкі і сповнені обмежень, але ми є учнями Вчителя. Натхненні Ним, ми можемо багато чого зробити. Не індивідуально, а разом, синодально. «Учнями-місіонерами», – повторює Святіший Отець, – «можемо бути лише разом».

Чи священики «приготовлені» до праці в сучасній культурі?

– Це один з головних викликів, з яким ми стикаємося сьогодні як у початковій, так і в перманентній формації. Ми не можемо залишатися обмеженими сакральними формами і перетворювати священика на простого адміністратора релігійних обрядів; сьогодні ми живемо в час, позначений численними глобальними кризами, з певними загрозами зростання насильства, війни, забруднення навколишнього середовища та економічної кризи, які потім відображаються в житті людей у вигляді невпевненості, болю і страху за майбутнє. Існує велика потреба у священиках і мирянах, здатних нести всім радість Євангелія як пророцтво нового світу і компас орієнтації на життєвому шляху. Людина завжди залишається учнем, навіть якщо вона вже багато років є дияконом, священиком чи єпископом. І учень завжди має чому навчитися від єдиного Вчителя, яким є Ісус.

Але, на Вашу думку отче кардинале , чи варто сьогодні ставати священиком?

– Незважаючи ні на що, все ж варто йти за Господом, дозволяти Йому провадити себе, присвячувати своє життя Його планам. Ми можемо дивитися на Марію, цю молоду діву з Назарету, яка, хоч і була стурбована звісткою ангела, вирішила ризикнути на захоплюючу пригоду свого покликання, ставши Матір’ю Бога і Матір’ю людства. З Господом нічого не втрачено! І я хотів би сказати кілька слів усім священикам, особливо тим, хто зараз зневірений чи поранений: Господь ніколи не порушує своєї обіцянки. Якщо Він вас покликав, то не залишить вас у ніжності своєї любові, у світлі Духа, у радості вашого серця. Я хотів би, щоб ця надія досягла священиків, дияконів і семінаристів у всьому світі, щоб потішити і підбадьорити їх. Ми не самотні, Господь завжди з нами! І він хоче, щоб ми були щасливі!

Переклад з Misyjne.pl