Новини

Житомир: літнє дозвілля дітей у салезіянському ліцеї

31 Серпня, 2024

Більше п’ятисот родин Житомира оглядаючись на літо 2024 скажуть: «А ми провели канікули з салезіянами!».

Так, для житомирян та гостей міста однією з пропозицій гарного якісного і безпечного дозвілля дітей влітку стали денні табори від салезіян.

На території салезіянського приватного ліцею «Всесвіт», що локується в мальовничій лісовій місцевості, вже більше десятка років відбуваються денні табори для дітей та підлітків 6-16 років.
Цього літа щотижня чергувалися зміни таборів двох форматів – «Веселі канікули» та «Спортивне літо».

 

Формат «Веселі канікули» покликаний надати дітям гарний час рекреації, батькам допомогти у влаштуванні дітей на літній час в місті – це сім днів з 9 до 17 години присвячених конкретній темі і наповнених притаманними салезіянській харизмі грою, інтеграційними танцями, бансами, співами, євангелізацією у вигляді спільної молитви і зустрічей з Живим Словом, креативними майстернями, роботою в малих групах та живим спілкуванням. Цього літа теми були навіяні притчею про «П’ять талантів» – тиждень присвятили пізнанню своїх здібностей та талантів і їх розвитку, та історією про «Вавилонську вежу» – сім днів знайомства з різними країнами та культурами.

Протягом двох змін табору формату «Веселі канікули» дітям було запропоновано більше півтора десятка різноманітних майстерень – музична, скульптурна, гончарна, арт-терапія, відео школа, фото школа, художня, соціально-психологічна, циркова, театральна, конструкторська, ароматерапія, танцювальна, математична та англійської мови.

 

Новим форматом літнього відпочинку з салезіянами цього року стали табори «Спортивне літо» від новоствореного Католицького Спортивного Клубу «Дон Боско». Це також денний формат дозвіллєвої роботи з дітьми та молоддю – пронизаний салезіянською харизмою і духом євангелізації. «Спортивне літо» орієнтоване на дітей та підлітків, для яких провідною діяльністю є активність і спорт. Програма спортивних таборів насичена повноцінними тренуваннями з професійними тренерами з футболу, виїзними майстер-класами з акробатики, практичними заняттями веслування на байдарках, інформаційними блоками з історії спорту, футболу та біографій видатних спортсменів. І усі ці активності вдало переплетені зі знайомством з справою святого Дона Боско та молитвою, доповнені інтерактивними іграми, розвагами і танцями.

 

Отож, з червня по серпень та території салезіянського ліцею відбулися дві тижневі зміни «Веселих канікул» та п’ять змін «Спортивного літа». Можливістю відпочити і розвиватися скористалися більше семи сотень дітей.

Салезіянське літо вже кілька років поспіль ініціюють душпастирі, які служать в Житомирі – о. Міхал Воцял SDB та о. Анджей Поліхт SDB. Отці зібрали потужну команду організаторів з числа вчителів ліцею, цього літа програми забезпечували Тетяна Хімчук, Юлія Чупріна та Анатолій Грибан.

На салезіянських таборах працювали 15 вихователів (вчителів, батьків та випускників ліцею «Всесвіт»), 10 аніматорів та більше 20 волонтерів – учнів ліцею, вихованців Ораторію Святого Дона Боско в Житомирі та запрошених до співпраці студентів ВУЗів міста, спеціально для спортивної складової було запрошено п’ятеро професійних тренерів з футболу, тренер з акробатики, тренер з веслування на байдарках, два тренери з баскетболу. На таборах служили кухар, помічники кухні, прибиральниці та водії автобусів.

 

Літо з салезіянами славиться також присутністю волонтерів салезіян з інших країн. Цього літа житомирським дітям служили семінаристи Шимон Огурек і Даміан Сукта та диякон Павел з Вищої Духовної Семінарії Згромадження Салезіян у Кракові, сестра Евеліна з Місійного Волонтаріату. Також свій тиждень відпочинку з нами присвятив семінарист Вищої духовної семінарії Пресвятого Серця Ісуса у Ворзелі Павло Гусаківський.

Літо 2024 для багатьох дітей міста завдяки салезіянам стало знайомством зі святим Доном Боско, з Євангелієм, з молитвою та гарним часом щасливого дитинства і радості.

Джерело: rkc.org.ua