Новини

Проповіді на Тиждень Виховання 2022 «Охрещені та щасливі» 5 вересня 2022

04 Вересня, 2022

Євангеліє: Лк 6, 6-11
Спробуйте назвати самі для себе привілеї, які отримали через таїнство Хрещення! Безумовно, їх буде дуже багато, але зверніть увагу, що ми можемо помилково сприймати їх, як особисте благо, яке вже отримав і воно є цінністю саме в собі. Так, як музичний інструмент в руках людини, яка не уявляє що з ним робити. Так, як новітня зброя в руках дитини, так і благодать, яка випливає з таїнства Хрещення без розуміння і усвідомлення величезного дару і завдання може стати для нас не просто безтолковою, а навіть шкідливою, оскільки «закопати талант» то теж велике зло.

Зверніть увагу на сьогоднішнє перше читання з послання до Коринтян! Те, що ці люди належали до Церкви Христової, а тому, напевно, були охрещені в ім’я Пресвятої Трійці, не зробило їх правильними і святими, навпаки, апостол пише, що чув про розпусту між ними, якої не допускаються навіть погани. В Євангелії зустрічаємо віруючих людей, книжників та фарисеїв, так звану «побожну еліту», яка поводить себе гірше, ніж прості люди, бо лише вони мають притензію до Ісуса, який виявляє милосердя до хворого і хоче в любові його зцілити.

Чому це все так трапляється? Що керує людиною, яка дозволяє собі такі речі? Саме прийняття благодаті приналежності до Бога в яку ми з вами входимо через Хрещення, без усвідомлення своєї особливої місії і відкриття завдання, яким є святість життя і спричиняють закам’янілість нашого серця і марнування безмежно великої благодаті, яку Господь дає нам через Хрещення!

Погляньмо на приклад сьогоднішньої святої Матері Терези з Калькути, чи отримала б вона цей великий титул, якби не помічала потреби людей, які поряд з нею, а разом з тим, то чи мала б сили робити стільки добра, якби Господь не підтримував її своєю благодаттю?

Приклад апостола Павла, який пише цей лист до Коринтян, якби отримавши благодать не пішов, щоб проповідувати і ширити звістку про Ісуса Христа, то чи став би апостолом народів, а разом з тим, якби Господь не дав йому своєї благодаті, то як би зміг перенести всі ці випробування, які зустрів на дорозі проповідування?

Може саме тому ми часто почуваємо себе нещасливими, бо бракує нам якогось із тих елементів: відкриття великого завдання, або ж усвідомлення великої благодаті, яку дає нам Господь для її виконання. І все це разом виливається на нас під час таїнства Хрещення.

Дорогі! Ісус ставить сьогодні перед нами людину хвору, яка не може вільно іти своєю дорогою, бо має суху праву руку, починає працювати з нею і врешті решт її зціляє. Просімо і ми у Господа, щоб просвітив Святим Духом наше нутро, вказав нам на нашу хворобу та підтриманих Його Благодаттю вчив бути щасливими вже сьогодні, постійно, наново відкриваючи завдання і благодать, яка дана нам через це велике Таїнство Хрещення.

о. Микола Бистрицький