Без рубрики, Новини

Четверта зустріч відповідальних за душпастирство покликань

24 Листопада, 2023

22-23 листопада 2023 у Бердичеві відбулася ІV зустріч відповідальних за душпастирство покликань, організатором якої була Комісія у справах душпастирства молоді РКЦ в Україні. Взяли участь у зустрічі 30 учасників, з яких було 8 священиків з чернечих Орденів, 1 Дієцезіальний душпастир молоді, 20 жіночих Згромаджень та 1 особа з Інституту світських.

Цілю цієї зустрічі була передусім взаємне збагачення через цікавих доповідачів, взаємну молитву, інграційними моментами, обмін досвідом, роздуми над духовним супроводом молоді. Намагалися побачити та відреагувати на виклики, які стоять перед нами, щоб покращити якість місцевої анімації покликань.

о. Олександр Халаїм, духовний отець Вищої Духовної Семінарії Святого Духа м. Городка, ділився як «Жити Євангелієм в світлі сучасного вчення Церкви», де підкреслював, що ми маємо своїм життям розповідати про Ісуса Христа. Заохочував задуматися, який образ Бога носить в собі кожний з нас?

о. Юстин Копитко, OFM, відповідальний за «Школу душпастирства молоді», робив акцент на «Роль, характеристику та особливості духовного супроводу в душпастирстві молоді», мета якого виховувати молодих людей до розвитку живої віри в Ісуса Христа. Показав види, критерії, ціль, завдання, виміри духовного супроводу, щоб зробити молодого вірянина уважним до заклику Господа та готовим відповісти на Нього.

о. Сергій Хитрий, проректор Інститут Богословських Наук Непорочної Діви Марії, доніс не просту на всіх нас тему: “Криза в покликаннях. Спроба аналізу причин та пошуку напрямків виходу”, який теж заохочував і до дискусії. Звернув увагу те, до чого покликана Церква, Згромадження та які має прагнення сучасна молодь. Щітко назвав проблеми, через котрі втрачаємо нові покликання та бракує відваги для молодих хлопців та дівчат: «Йти за Христом». Наголосив, що ми маємо давати їм Ісуса, дбаючи самим про міцні відносини з Ним.

Цікавою для всіх була панельна дискусія,  яку попровадив о. Міхал Воцял, заступник голови Комісії душпастирства молоді РКЦ в Україні, спілкуючись з консекрованою дівою, представником з Інституту свіцьких та третім Ордином. Кожен міг почути про особливості такого життя та на чому воно полягає, задати питання та пізнати багатство нашої Церкви.

Єднала нас також молитва в санктуарію Матері Божої Бердичівської, яку жертвували в намірі нових, святих покликань і витривалість та вірність для всіх покликаних.

Ось кілька свідчень учасників зустрічі:

В Бердичеві відбулася IV зустріч відповідальних за душпастирство покликань. Хочу поділитися з вами своїми враженнями та думками. Ця зустріч стала для мене ковтком живої води. Роздуми, молитви спілкування між учасниками проходило в чудовій, родинній атмосфері. Дійсно було видно, що нас зібрав сам Господь. На цю зустріч я їхав з питанням. Як товаришувати молодій людині в розпізнаванні її життєвого шляху? Через Боже Слово. Доповіді запрошених лекторів, Господь давав мені відповідь. Найбільше запала мені в памʼять доповідь отця Юстина про духовний супровід.  Бути тим, хто супроводжує молоду людину. Не вказує, що і як їй робити, але є поруч в дорозі до розпізнання життєвого шляху. Важливе для мене було спілкування і ділення досвідом між учасниками. Цінні думки, які я почув, пригадав на ново. Адорація. Молода людина потребує тиші, молитви, зустрічі з живим Богом. Це сенс мого товаришування. Присутність. Час, котрий присвячую іншій людині, котра просить мене про супровід. Просто бути.  Це цінне, що можу дати. (о. Леонід Ярошинський, пальотин)

Дякую за можливість взяти участь в зустрічі для душпастирів покликань. Цікаві доповідачі, панельна дискусія про світські покликання в Церкві, спільні молитви і Служба Божа зі Словом, яке доторкає саме серце, підняття теми про кризу в покликанні. Можливість живого і вільного спілкування з різними преставниками чоловічих і жіночих монастирів, паломництво на спільний розарій до Санктуарію НЗПД Марії, а також міні танці і забави – за півтора дня, з радістю, відкритим серцем і набуваючи досвід. Супер. Щира подяка для організаторів і для кожного учасника за відкритість, а особливо для кожного отця, брата і священика, дякуючи яким можемо прийняти живого Ісуса, примиритися у таїнстві,  і отримати підтримку. (с. Оксана Щипанська, терезянка)

Єдність Церкви у різноманітності дарів і харизми, якими обдаровує Господь була в ці дні для мене знаком присутності і дії Святого Духа. Час спільного ділення, молитви, слухання, інтеграції став важливим моментом пізнавання, зустрічі один з одним і народжує в моєму серці вдячність за досвід спільноти. Бути разом в дорозі віри – це дар і відповідальність!(с. Яна Чоп, Францисканка Місіонерки Марії)

Подяка передусім Богові, який зібрав всіх нас таких різних у харизмі, щоб збагатити та пригадати, що це Він вибрав нас для служіння в Церкві в Україні. Дякуємо кожному, хто спричинився до організації, доповідачам, сестрам гонораткам, які гостинно нас прийняли та всім учасникам за відкритість та бажання робити щось більше… Якщо ми дбатимемо про єдність та відносини з Ісусом, то Він займиться нашими справами. Бажаємо всім нам, горіти любов’ю Христа та запалювати інших.

с. Зита Врона SCM