Новини

Єпископ Собіло до педагогів: Церква, школа і дім провадять людину до Бога

14 Жовтня, 2024

12 жовтня у Всеукраїнському санктуарії Матері Божої Святого Скапулярію (Базиліка Менша) відбулося всеукраїнське паломництво педагогів.

У паломництві взяло участь близько 100 учасників зі Стрия, Хмельницького, Вінниці, Шепетівки, Полонного, Фастова, Києва, Житомира, Бердичева, Гришківців, Звягеля, Коростеня, Коростишева та Першотравенська.

Темою паломництва було гасло «Бог – смартфону», яке також було гаслом Тижня виховання, який проводився в Римсько-Католицькій Церкві в Україні з 1 до 7 вересня цього року.

Організатором паломництва педагогів є Комісія у справах душпастирства молоді Римсько-Католицької Церкви в Україні.

«Традиція паломництва педагогів до санктуарію в Бердичеві має вже багато років.  Цей процес трішки зупинився в часі пандемії та війни, але комісія у справах душпастирства молоді РКЦ в України відновила цей процес. Це паломництво для всіх педагогів християн, особливо католиків. В цьому році у ньому бере участь близько 100 педагогів, які працюють як в католицьких, так і звичайних школах, але для яких важлива їх християнська ідентичність. Звичайно, це паломництво є дуже важливим, адже через педагогів, через підкріплення їхньої віри ми можемо краще змінювати середовище шкіл, світлиць, дитячих садочків і так виховувати дітей, які є майбутнім України», – розповів отець Міхал Воцял SDB, заступник голови Комісії у справах душпастирства молоді РКЦ в Україні.

 

Розпочалося паломництво з реєстрації та привітання паломників. Першу конференцію для учасників виголосив отець Віталій Козак OCD, хранитель Бердичівського санктуарію. Темою його конференції була «Роль педагога у формуванні християнських цінностей та виклики сучасності».

«Хочу підкреслити, що перед нами стоїть важливе завдання: не лише навчити наших учнів знанням, але й допомогти їм стати моральними, духовно зрілими особистостями, здатними протистояти викликам сучасного світу. Тільки через виховання на основі християнських цінностей ми зможемо підготувати молодь до відповідального життя», – розповів у конференції отець Віталій.

Центральною частиною стала Свята Меса, яку очолив єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Ян Собіло, а з ним співслужили священники, які прибули зі своїми освітянами на паломництво та господарі національної святині – брати босі кармеліти на чолі з хранителем санктуарію отцем Віталієм Козаком OCD.

 

У проповіді єпископ Ян, який є відповідальним при Конференції єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні за освіту та молодь наголосив на важливості дотримання трьох векторів, які провадять людину до Бога, це – Церква, школа та дім.

«Сьогодні хочу вам побажати дорогі педагоги, брати й сестри, бо ми разом з вами у цій сфері – Церква, школа, дім. Це такі три вектори, які провадять людину до Бога, щоб ми всі разом мали час на контакт з конкретною душею, щоб завжди дивитися на дитину так, якби вона одна в класі. Чим більше вона зранена, складніша, заплутана…, чим більше вона навіть неприємна в спілкуванні, невдячна, тим більше потрібно присвяти їй уваги. І прийде такий час, що ця дитина зрозуміє, що ти був/була для неї, як батько або мама. Але і це не найважливіше. Найважливіше, що дитина завдяки твоїм словам, як виховательки, вчительки, дійде до Бога, до неба. І бажаю і Вам і собі, щоб ми колись в небі зустріли багато молоді, дітей, які скажуть нам: «Дякую, що ти мені відкрив дорогу до неба». Щоб цей предмет – математика, фізика був тільки засобом, щоб тільки відкрити мені очі на найважливіші справи, бо приходить такий день в нашому житті, що ні диплом, ні оцінка немає ніякого значення, залишається Бог і я. І що я цілу вічність буду з Ним чи ні. Нехай Мати Божа, наша мама небесна, наша вихователька, яка постійно нас виховує з Неба своїми молитвами, тихими делікатними підказками нехай випрошує усі потрібні ласки на цей день та усе наше життя», – розповів єпископ Ян.

Після обідньої перерви паломництво продовжилося конференцією та тренінгом, який провели психологині, засновники ГО «Крила для Родини» Вікторія Зігерт та Вікторія Кондратюк на тему цифрової незалежності та залежності.  В часі тренінгу кожен учасник паломництва міг зрозуміти, чи він має цифрову залежність або ні. Також учасники мали змогу взяти участь у спеціально підготовленому тесті.

 

«В часі конференції-тренінгу ми багато говорили, що таке залежність, говорили наскільки довго ми є в павутині Інтернету, а також наскільки багато людей знає своє життя без смартфонів і мали також одну практичну вправу. Взагалі це тема дуже цікава та актуальна. Зараз багато говориться про цифрові залежності, ми намагалися розібратися, які у нас є потреби і які ми потреби закриваємо, коли беремо телефон або планшет в руки й сидимо в ньому годинами. Також дивилися фільм, що навіть в хороших родинах є цифрові залежності», – підсумувала конференцію-тренінг пані Вікторія Зігерт.

 

Також під час паломництва хотілося відмітити волонтерів, учнів 10 класу Салезіянського ліцею «Всесвіт» з Житомира, які приїхали, що послужити вчителям у цей день паломництва.

На завершення паломництва відбулася адорація Пресвятих Дарів та благословення.

Максим Железницький

Фото – Ліза Лісова 

Джерело: rkc.org.ua