Новини

«Молоді – сильні та щасливі в Надії: свідки Христа в Європі сьогодні». Комісія душпастирства молоді на зустрічі молодіжної комісії при Раді Конференцій Єпископів Європи

20 Вересня, 2024

З 19 по 22 вересня в Сантьяго-де-Компостела, Іспанія, проходить зустріч різних секцій молодіжної комісії при Раді Конференцій Єпископів Європи. Головна тема цьогорічної зустрічі – «Молоді – сильні та щасливі в Надії: свідки Христа в Європі сьогодні».

Україну цього року репрезентують представники Католицької Церкви в Украіні.
Від РКЦ присутні є члени Комісії у справах душпастирства молоді а також члени Патріаршої Комісії УГКЦ у справах молоді.

На порядку денному три основні напрями: соціальне душпастирство молоді, душпастирство покликань і освіта. Особлива увага приділяється проблемам сучасної молоді, її викликам і ролі у християнській спільноті Європи.

Засідання розпочалось з привітань та молитви. Першим до слова був запрошений архієпископ Вільнюса & президент CCEE Ґінтарас Ґрушас. Він сказав перше слово, налаштовуючи нас на роботу та плідний час.

Перше робоче засідання відкрив архієпископ Джованні Чезаре Пагацці, секретар Дикастерії у справах культури та освіти. Він розмірковував про надію та труднощі у побудові стосунків у сучасному світі, зазначаючи, що багато молодих людей стикаються з почуттям покинутості. Архієпископ Пагацці навів приклад із Біблії, де історії про відчуження і втрати проходять через життя людей — від Адама і Єви до Ісуса на хресті.

Архієпископ підкреслив, що досвід покинутості — це природна частина людського буття. Він зазначив, що навіть у перші моменти життя дитина проходить через періоди віддалення від матері, що стає початком її незалежності. Водночас цей досвід, якщо його не прожити належним чином, може призвести до різних проблем, таких як залежності чи емоційна порожнеча.

Також почули свідотства від молоді з Албанії, Франції, Бельгії та Чехії, які розповідали про СДМ 2023 та Синод. Кожен з них розповів про виклики, організацію та те, як Бог дав їм можливість цього досвіду.

Перший день засідання закінчили Службою Божою в катедральному соборі Святого Якова.

Комісія у справах душпастирства молоді РКЦ України