Новини

Дієцезіальний футбольний турнір “Кубок Єпископа” в Київсько-Житомирській дієцезії.

09 Вересня, 2024

7 вересня на базі католицького спортивного клубу “Дон Боско” при Салезіянському ліцеї «Всесвіт» в м. Житомирі відбувся другий турнір «Кубок Єпископа» з футболу серед парафіяльних команд Київсько-Житомирської дієцезії.

Організаторами виступили Комісія у справах молоді Київсько-Житомирської дієцезії (на чолі з головою о. Міхалом Воцялом SDB) за безпосередньої участі єпископа-ординарія Віталія Кривицького SDB та відповідального за турнір о. Вадима Русаловського. За рішенням організаторів змагання цього року проводилися у двох вікових категоріях: 11-13 та 14-16 років. Згідно з поданими наперед заявками на турнір прибули дев’ять команд з Києва, Житомира, Бердичева, Звягеля та Нового Заводу.
«Ми дуже раді, що змогли провести цей турнір. У молодшій віковій категорії (11-13 років) є п’ять команд, є нові учасники – ФК «Смолка» зі Звягеля та КСК «Дон Боско-Бульвар» з Житомира. У старшій віковій категорії грало чотири команди. Цього року ми змінили місце проведення турніру та провели його на новому спортивному майданчику КСК «Дон Боско» у школі «Всесвіт» в Житомирі. Тут інфраструктура дозволила збільшити ігровий майданчик для старшої вікової категорії».
На початок турніру на спортивному майданчику відбулася Свята Меса, яку очолив та виголосив проповідь єпископ Віталій Кривицький. Перед початком Літургії було представлено гімн турніру, який був спеціально написаний композитором з Житомира Ігорем Хаїнським. Його презентував музичний гурт з Бердичева під керівництвом о. Олега Сартакова. Також організатори турніру вручили єпископу Віталію Кривицькому символічну іменну футболку з номером «один», в якій владика зробив перший удар у матчі на відкриття турніру.
У проповіді єпископ заохотив під час змагань у своєму супротивнику бачити Ісуса у нашому ближньому на прикладі святого Домініка Савіо.
«Під час такого матчу подібно, як і у нашій державі, і в політиці загалом, можуть бути процеси, які ми можемо не помічати, але вони є дуже важливі. У таких матчах гравець може втратити Божу благодать через гнів, нестриманість, скаже зайве слово, піддасться поганій думці, або навіть проявить якусь агресію до свого супротивника. Варто дивитись на приклад святого Домініка Савіо, який знаходив свої способи, щоби вирішувати всі конфлікти. І так коли хлопці сперечалися між собою, коли навіть кидалися один в одного камінцями, він, не маючи вже можливості аргументами їх переконати, став перед ними й простягнув хрест – розп’яття, і сказав: «А тепер говоріть: я знаю Ісусе, що Ти помер за мене на хресті, але все одно кидаю камінь зараз в Тебе». На полі для нас не є супротивник, але Ісус в нашому ближньому і варто не допустити, щоб мій гнів проявився на ньому. Це є одна з форм виховання через спорт».

За підсумками цікавих, захопливих та емоційних матчів у віковій категорії 11-13 років перемогу здобула команда ФК «Смолка» зі Звягеля, друге місце посіла команда ФФК (Францисканський футбольний клуб) з Житомира, а третє місце – ФК «Кармель» з Бердичева.
Команда «Олександрійці» з парафії святого Олександра з Києва стали володарями «Кубку єпископа» у віковій категорії 14-16 років. Друге місце посіла команда КСК «Дон-Боско-Бульвар» з Житомира, а третіми стали ФК «Кармель» з Бердичева.

На завершення турніру відбулася церемонія нагородження. Усі команди отримали у подарунок футбольний інвентар та солодощі, команди-переможці – кубки та медалі, а кращі воротар та бомбардир у кожній віковій категорії отримали символічні футболки.
Організатори турніру пообіцяли учасникам, що такі змагання продовжаться і в наступні роки.

Текст – Максим Железницький
Фото – Ліза Лісова