Новини

КОНФЕРЕНЦІЯ ЩОДО ПРЕДМЕТУ “РЕЛІГІЯ” В ІНШИХ КРАЇХАХ

13 Листопада, 2020
     10 -11 листопада проходила конференція щодо предмету «Релігія» в католицьких закладах освіти, організатором якої була Комісія УГКЦ у справах освіти і виховання. Метою зустрічі є напрацювання концепції програми для католицької освіти УГКЦ на основі досвіду існуючих програм. Конференція відбувалася у формі вебінарів, де експерти представили аналіз програм «Релігія», які розроблені для католицької освіти Канади (п. Ірина Микитюк), Італії (о. Дмитро Кудін), Словаччини (о. Таборів Реймер) та німецької приватної школи в Італії (п. Наталія Корфут). Крім експертів у конференції взяли участь керівники та вчителі католицьких шкіл Канади, США і України.
     Вже з початку 90-их в Україні запроваджено предмети духовно-морального спрямування, серед яких «Основи християнської етики». Це предмети світоглядного характеру базовані на цінностях притаманних українцям впродовж християнської тисячолітньої історії. Такі предмети викладалися факультативно у закладах середньої освіти та носять неконфесійний характер.
     В закордонних освітніх закладах, як показали експерти, в шкільній програмі на рівні з іншими предметами (як історія, математика, мова і ін. ) є також предмет «Релігія».
    З 2015 року релігійні оргаінзації в Україні вперше отримали право виступати засновниками освітніх закладів. Це право на релігійну свободу в освіті було також підтверджене законами про освіту та про загальну середню освіту. Реалізація цього права означає не лише що релігійні організації можуть засновувати заклади освіти різного рівня, але й право впроваджувати предмет «Релігія» в освітній процес. Тому досвід викладання цієї дисципліни в інших країнах, програма та інші важливі питання є особливо актуальними зараз для УГКЦ в Україні.
https://www.facebook.com/edu.ugcc