Новини

Зустріч єпископів Римсько-Католицької Церкви з Президентом України

03 Квітня, 2024

У вівторок, 2 квітня 2024 року, в Українському Біблійному Товаристві відбулась зустріч Президента України з представниками єпископату РКЦ та протестанських церков України.

На зустріч із Володимиром Зеленським прибули ординарії наших дієцезій: єпископ Харківсько-Запорізький Павло Гончарук, єпископ Одесько-Сімферопольський Станіслав Широкорадюк OFM, єпископ Кам’янець-Подільський Леон Дубравський OFM, єпископ Мукачівський Микола Лучок ОР, єпископ Київсько-Житомирський Віталій Кривицький SDB, єпископ Луцький, який також є Головою Конференції єпископів РКЦ, Віталій Скомаровський.

Зустріч у такому форматі відбувалась вперше. На початку Президент України привітав представників церков з нагоди Великодня та побажав перемоги України у війні з російськими окупантами. «Вона обов’язково настане завдяки нашим воїнам, нашим людям і вашим щирим молитвам», – сказав Володимир Зеленський і подякував священнослужителям за підтримку вірян у цей важкий час, повідомляє сторінка Офісу Президента.

 

«Дуже важливо, що в людей є можливість прийти, поговорити з вами, помолитися. Також хотів би подякувати службі наших військових капеланів. Завдяки вам у наших хлопців і дівчат на фронті є змога поспілкуватися та відчути підтримку з вашого боку», – зазначив Президент і додав, що важливо посилювати капеланську службу представниками різних церков.

У свою чергу католицькі єпископи розповіли про труднощі, які пов’язані зі служінням капеланів. Зокрема йшлося про питання та навіть проблему нострифікації дипломів про закінчення Вищої духовної семінарії та католицьких університетів. Окрема увага була приділена питанню можливої мобілізації священників як солдатів. «Ми наголосили на тому, що якщо настоятелі парафій або відповідальні особи за гуманітарний сектор, зокрема Карітас та всі його підрозділи, будуть мобілізовані, то почнуться великі проблеми. Якщо певні ключові особи, а інколи навіть самі працівники, залишать це служіння та будуть забрані на фронт», – зазначив єпископ Віталій Кривицький, який очолює Комісію відносин Церква-Держава при єпископаті України.

 

Єпископ також розповів, що Президент висловив свою підтримку щодо питань оренди церковного майна, а саме церковних споруд, які є в комунальній або державній власності. Закон, який нещодавно вийшов зобов’язує релігійни громади сплачувати оренду за користування церковним майном на ринковій основі. Були обговорені питання, що виникають навколо цієї ситуації.

Джерело: РКЦ в Україні