Новини

V ТИЖДЕНЬ ВИХОВАННЯ Проповідь на 7.09.2021

07 Вересня, 2021

7 вересня 2021

Євангеліє: Лк 6, 12-19

 «Поклади своє коріння [в Ньому] і будуй на Ньому далі»

Виховання молодого покоління – вирішальне завдання для майбутнього кожної молодої людини та суспільства в цілому.  Виконати це завдання непросто, особливо коли в суспільстві так багато егоїзму, релятивізму та токсичної інформації.  Однак саме в такому суспільстві ми живемо і як вихователі маємо постати перед складним питанням: як правильно виховувати людину?  Відповіді на це питання ми можемо знайти у вченні святого Павла – апостола народів.

Святий Павло та перші християни також жили у складному суспільстві, де багато течій шкодили життю віри та моралі.  Сьогодні ми читаємо слова Павла: “Бережіть себе, щоб вас ніхто не взяв у рабство через цю філософію, яка є обманом, заснованим лише на людській традиції, на стихіях світу, а не на Христі”.  Як вихователь, святий Павло дбав про добро вірних і був пильним.  Він знав про небезпеки і застеріг вірних від них.  Вихователь несе велику відповідальність перед учнями, він повинен бути прикладом і опікуном для вихованців.

Освіта – це побудова живого храму Бога.  Ця мета не може бути досягнута без міцної основи.  Павло закликає вірних: «Як ви прийняли вчення про Христа Ісуса як Господа, так і продовжуйте в Ньому: покладіть своє коріння [у Ньому] і будуйте себе далі».  Ісус Христос є міцним фундаментом, на якому належно будувати цей живий храм.  Його слід виховувати таким чином, щоб молоді люди відкривали Божу любов, жили в близьких стосунках з Ним і будували своє життя на Ньому.

Тут спадає на думку запрошення Папи Франциска молоді любити та поважати старше покоління та переймати в них цінний життєвий досвід.  Первинним середовищем для хороших манер має бути сім’я, а батьки – першими вихователями.  Молодь треба навчити «пускати коріння в Ісусі», тобто відкривати для себе в сім’ї, у своїх близьких, у традиціях Церкви  Його присутність у світі і любов до Нього все більше і більше.  Тому, з одного боку, вихователь має діяти так, щоб молода людина побачила в ньому образ Ісуса.

З іншого боку, вихователь повинен побачити образ Ісуса в учнях.

Зразком, який ми наслідуємо у мистецтві освіти, є Ісус Христос – досконала людина.  «Бо вся повнота мешкає в Ньому: божественне у тілі».  Кінцева мета освіти – обожествляти людину – бути дитиною Божою.

Hung Trung Nguyen SDB