Події

ПОСЛАННЯ ЄПИСКОПАТУ УКРАЇНИ НА ЗАВЕРШЕННЯ РОКУ СВЯТОСТІ ПОДРУЖЖЯ ТА СІМ’Ї

23 Грудня, 2019
Послання Єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні з нагоди завершення Року Святості Подружжя та Сім’ї в Урочистість Святого Сімейства 29 грудня 2019 року.

Вельмишановні священики і богопосвячені особи!
Дорогі подружжя, батьки, бабусі і дідусі!
Улюблені діти!
Дорогі брати і сестри! 

Завжди радійте, невпинно моліться, за все дякуйте, бо це Божа воля в Христі Ісусі щодо вас
(1 Сол 5, 16-18)

На порозі нового 2020 року у Свято Святого Сімейства – Ісуса, Марії і Йосифа, натхнені словами святого Павла, ми прагнемо увійти в дух радості і молитовної вдячності. Особливим чином прагнемо подякувати Єдиному Богу в Пресвятій Трійці за той прекрасний дар, яким є СІМ’Я – особливе місце об’явлення Божої любові! Дякуємо Господу за біблійний «кайрос»-час, яким був РІК СВЯТОСТІ ПОДРУЖЖЯ ТА СІМ’Ї. Прагнемо дати свідчення словами святого Апостола Йоана про те, що «ми почули, що побачили на власні очі, що ми оглядали і до чого доторкнулися наші руки, – про Слово життя; і життя з’явилося». (1 Йн 1, 1-2а). Справді, протягом цього року Боже Життя об’явилося в багатьох подружжях, які сказали своє «так» на взаємну любов, єдину і нерозривну, аж до смерті, в багатьох сім’ях, які, не зважаючи на труднощі, продовжують бути «світлом для цього світу» (пор. Мт 5, 13), в багатьох старших, самотніх і хворих, які мужньо несуть свій хрест і таким чином беруть участь у Пасхальній Тайні нашого Спасителя.

Дякуємо за свідчення всім тим, хто, не зважаючи на труднощі в подружньому житті, іноді навіть покинуті своїм чоловіком чи дружиною, залишаються вірними подружній присязі, а через це – самому Богові. Ми переконані, що ця вірність принесе чудові плоди у вашому житті та в житті ваших дітей, які у цій поставі любові зможуть побачити живого Христа. Тішить також те, що є чимало батьків, які повертаються із заробіток, щоб постійно перебувати разом зі своєю сім’єю. Це дуже важливе у побудові подружньої єдності та вихованні дітей.

Видимим знаком цього року була перегринація (відвідини) Ікони Святого Сімейства нашими домівками. Це дало можливість багатьом родинам усвідомити свою сутність і місію, а також внутрішньо мобілізуватися до наслідування Господа. Окрім цього, такий досвід показав, що подібна душпастирська ініціатива має прекрасний євангелізаційний вимір: відвідини Ікони Святого Сімейства стали чудовою нагодою для проведення домашніх літургій та зустрічі з вашими душпастирями. Заохочуємо і надалі користатися цим даром.

Ми вдячні Богові за ряд проведених реколекцій, днів зосереджень, зокрема проведення «дня родини» в багатьох парафіях.

Безумовно, великою маніфестацією Божого Життя була Всеукраїнська Хода на захист прав дітей та сімей, яка пройшла вулицями столиці i у багатьох інших містах, а насамперед – Всеукраїнський Конгрес Сімей, який відбувся у Шаргороді та Вінниці. Хто ж може висловити глибоке пережиття учасників Хресної дороги у Шаргороді? Скільки натхнення до життя у благодаті і служінні родинам отримали учасники суботніх конференцій і свідчень? А також ті зворушливі пережиття у неділю, на завершення Конгресу, які очолював представник Святішого Отця, Апостольський нунцій в Україні, архієпископ Клаудіо Ґуджеротті. Господь у Пресвятих Дарах пройшов через місто, але в якомусь вимірі Він пройшов через наше життя, через наші домівки, нашу Батьківщину. Віримо, що цей перехід принесе рясні плоди. Також сподіваємося, що ця подія започаткувала своєрідну євангелізаційну традицію. Хочемо подякувати Богу за кожну благодать, яку Він звершив, через наше крихке служіння.

Ми глибоко усвідомлюємо, що хоч і закінчується «Рік святості подружжя та сім’ї», та не закінчуються наша турбота і боротьба за родину. Адже сім’я є дорогою Церкви i місією, через яку Церква євангелізує, тому не може бути інших пріоритетів у нашому душпастирстві.

Пережитий рік показав велику потребу християнської спільноти, яка є найкращою підтримкою для сім’ї. Об’єднані в Ім’я нашого Спасителя, разом ми можемо набагато більше, ніж кожен із нас, навіть дуже обдарований, окремо. Християнська спільнота, в якій звершується Таїнство Церкви, є для кожної родини наче материнське лоно, завдяки якому ми дозріваємо до «нового народження». Це передусім Мати-Церква, яка народжує, виховує, будує християнську сім’ю, виконуючи щодо неї свою спасительну місію, отриману від Господа (Familiaris Consortio 49).

Тому палко заохочуємо душпастирів, щоб у своїх парафіях і надалі започатковували та дбайливо плекали кожну форму родинного душпастирства. Зокрема заохочуємо користатися з тих рухів т спільнот, які Матір Церква підтвердила і поблагословила, таких, як Домашня Церква Руху Світло – Життя, Рух Назаретських Родин, Віднова в Святому Дусі, Неокатехуменальна Дорога, Спільнота подружжів у кризі «Сихар», Подружні Зустрічі та інші.

Натхнені різними подіями, які відбулися останнім часом, заохочуємо вас до ще більшого заглиблення вашого християнського життя через щоденну спільну молитву, читання Божого Слова, життя Святими Таїнствами, участь у формаційних спільнотах та різного роду реколекціях і зустрічах, які дарує вам Церква. Завжди шукайте Божої Волі для вашого життя, а Господь буде освячувати ваші подружжя та родини.

Дорогі родини, ще раз хочемо виразити вам нашу велику вдячність за те, що цього року неодноразово мали нагоду почути свідчення про діяння Бога у вашому щоденному житті. Це великий дар як для нас душпастирів, так і для усієї Церкви.

З сімейного життя у вірі народжуються всі покликання, зокрема покликання до священства та богопосвяченого життя. Ми всі переконані, наскільки вони важливі для кожної родини та всього українського суспільства. Тому оголошуємо наступний, 2020-й рік, Роком молитви про покликання та про святість наших священників та богопосвячених осіб. Просимо про посилену та тривалу молитву за них. Заохочуємо жертвувати у цих намірах також свої страждання, аби наша Церква раділа святими священниками, черницями та ченцями.

За кілька хвилин Господь Бог хоче наповнити ваші серця своєю благодаттю, своєю любов’ю під час відновлення подружньої присяги. Запрошуємо всіх, хто є у таїнстві Подружжя, присутні тут у парі чи самі, відновлюючи складену колись присягу, наново відкрити своє серце для Господа – єдине джерело Любові.

З серця Вам благословляємо в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Єпископи зібрані на 53-му пленарному засіданні Конференції Єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні    

Львів, 30 листопада 2019 року

N. 37/2019

http://kmc.media/2019/12/23/poslannya-yepyskopatu-ukrayiny-na-zavershennya-roku-svyatosti-podruzhzhya-ta-simyi.html