Події

Папа до молоді: Не бійтеся мріяти про те, про що мріяв Христос

07 Квітня, 2018
У суботу, 7 квітня 2018 року, Папа Франциск зустрівся в залі Павла VI у Ватикані з молоддю з північноіталійської дієцезії Бреші, яка здійснила паломництво до Ватикану. «Чи справді єпископи вірять у те, що молодь може допомогти Церкві змінюватися?» – це запитання одного юнака процитував у своєму привітальному слові єпископ Бреші П’єрантоніо Тремолада, який супроводжував хлопців і дівчат.

Про це повідомляє Радіо Ватикану.

«Для мене дуже важливо, аби наступний Синод єпископів на тему “Молодь, віра і розпізнавання покликання” готували, по-справжньому прислухаючись до молоді. І можу засвідчити, що саме це ми робимо», – наголосив Папа Франциск, пояснюючи, що «прислухатися» означає також готовність щось змінювати, іти разом, розповідати про свої мрії.

Далі Його Святість поставив молоді зустрічне запитання: «А ви готові слухати Христа та змінювати щось у собі?». Він зазначив, що кожна молода людина повинна запитати себе у своєму серці також і про те, чи вона готова зробити Христові мрії своїми мріями, а чи боїться, що Його мрії можуть, так би мовити, «заважати» власним мріям.

Понтифік пояснив, що мрія Христа – це те, що в Євангеліях називають Божим Царством, яке означає «творити велику сім’ю братів і сестер, Отцем яких є Господь Бог, Який любить усіх своїх дітей і радіє, коли хтось із загублених дітей повертається додому». «Ви готові зробити цю мрію своєю і змінюватися задля цієї мрії?» – запитав Папа.

Далі він пояснив значення слів Ісуса Христа: «Якщо хтось хоче іти за мною, нехай відречеться самого себе». За словами Його Святості, це не означає, що ми повинні відрікатися від усього, що Бог нам дав: життя, прагнень, тіла, взаємостосунків. Але в кожному з нас існує «егоїстичне я», або «стара людина», що не дотримується Божої логіки, логіки любові. Христос закликає зректися саме цієї «старої людини». «Христос помер на хресті, аби визволити нас із цього рабства старої людини, яка не поза нами, але в нас, – підкреслив він.

За словами Його Святості, гріх убиває внутрішнє життя людини, і тільки Христос може визволити нас від цього зла, однак, для цього потрібна співпраця. Він закликав молодь звертатися до Господа словами наступної молитви: «Ісусе, прости мені, дай мені серце, подібне до Твого, покірне й повне любові». «Таким було серце Христа. Так любив Христос. Так жив Христос», – підкреслив Папа, закликаючи присутніх юнаків і дівчат віднаходити радість у читанні Святого Письма, в участі у Святій Літургії, у мовчазному перебуванні наодинці з Богом, чи в адорації перед Пресвятою Євхаристією.

«Христос також дає відчути Свою присутність у хворих, відкинутих і тих, хто страждає. Пригадайте, що ви відчули, коли зробили щось добре, допомагаючи іншим. Ви відчули свіжий подих, чи не так? Це дає Христос. Це Він нас змінює, або дає нам мужність виконувати Його волю, йдучи проти течії, але без гордовитості, без зарозумілості, не засуджуючи інших».

Далі Понтифік навів приклади святих, які зробили мрію Христа своєю. Так святий Франциск з Ассізі «відкинув своє егоїстичне “я” і прийняв Христове “я”, покірне, просте, милосердне, повне радості й захоплення красою сотворіння». Іншим прикладом для наслідування для молоді є блаженний Папа Павло VI. «Ми звикли згадувати про нього як про Папу, але перед тим він був юнаком і походив із ваших країв», – зазначив Папа, даючи дівчатам і юнакам своєрідне домашнє завдання: знайти відомості про те, яким був Папа Монтіні в молодості, яким він був у сім’ї, як вчився, яким був в ораторії та які мав мрії.

Наостанок Понтифік подякував підліткам і молоді за їхній візит і уділив їм своє апостольське благословення.

http://kmc.media/2018/04/08/papa-do-molodi-ne-biytesya-mriyaty-pro-te-pro-scho-mriyav-khrystos.html