Події

ІІІ ТИЖДЕНЬ ВИХОВАННЯ. ТАТО ВДОМА. Нік Вуйчич: «Кажіть вашим дітям, що ви їх любите, будьте для них другом. Це найважливіше»

06 Червня, 2019

17 вересня 2018 р. Україна вперше відсвяткувала День подяки на Хрещатику. На головній вулиці столиці відбувся масштабний концерт, а також виступ мотиваційного спікера, письменника та мецената Ніка Вуйчича. У своїй емоційній та відвертій промові Нік розповів про своє дитинство, батьківство та важливість прощення. А ще поділився радісною новиною: він знову стане батьком, бо його дружина очікує на дочок-близнят!

Мене просили розповісти про моє дитинство та про те, як мене виховували батьки, а також про те, що Біблія значить у моєму житті. Я хочу, щоб ви пам’ятали про те, що всі ми колись були дітьми, і батьки дуже важливі для нас. Мої батьки мені завжди казали: «Нік, ти прекрасний такий, яким ти є». І я те саме кажу своїм дітям. Минулого разу, коли я був в Україні, мене запитували, чи я ще планую мати дітей? І я радий повідомити, що моя дружина наразі чекає на двійню, це дівчатка!

Будьте вдячними за те, що маєте

Мої сини, коли навчалися, як давати мені п’ять, іноді плескали мене по плечу, а іноді й по обличчю, і це дуже мило. Мої діти знають, що я не можу робити все, але мій син Кійосі каже мені: «Тато, ти не можеш робити все, але я тобі допоможу. І коли ти станеш трохи старшим, у тебе будуть руки та ноги».

 

Мені дуже подобається ця дитяча віра. Ми віримо в бога і віримо в дива. Коли я був маленьким, у мене було взуття на той випадок, якщо бог дасть мені ноги. Але коли я став підлітком, мені було дуже важко повірити в те, що бог мене любить. Мої батьки питали, чи готовий я йти до школи, вони казали, що я прекрасний: «Не переживай, якщо хтось щось скаже». І я йшов до школи, і там діти сміялися з мене. Я приходив додому і казав батькам, що я не хочу йти до школи, бо я дуже відрізняюся від інших. Але вони казали, щоб я не переживав і що я особливий. Я відповідав, що не хочу бути особливим, я хочу, щоб у мене були руки і ноги. Але батьки мене вчили бути вдячним за те, що я маю.

Моїх батьків переслідували за їх віру. Мій дідусь був ув’язнений. Мої батьки були дуже бідними. Вони утікли з рідної країни до Австралії. І вони казали, щоб я не переживав, а був вдячний за те, що маю. Вони казали: «Не думай про те, що ти можеш отримати, а думай про те, що ти можеш зробити». І я дуже вдячний, що там, в Австралії, була та школа, до якої я міг ходити. Я також радий, що зараз в Україні відкриваються школи для дітей із особливими потребами. Чому? Тому що усі ми маємо цінність.

Вмійте вставати, якщо впали

Мої батьки казали: «Не у кожного є те, що є у тебе, Нік. Молись і роби те, що від тебе залежить». І я хотів робити багато речей. І я навчився плавати, у басейні я ніби дрейфую. Батьки казали, що я можу досягти більше, ніж я думаю. Просто треба спробувати! І я спробував займатися серфінгом. І коли я вчився серфіти, то намагався встати на дошку 50 разів. Ми повинні розуміти, що не важливо скільки разів ми помиляємось, а важливо вчитися на своїх помилках. Щоб робити крок за кроком, щоб любити одне одного більше і більше. Не питання у тому скільки разів ви впали, питання у тому, скільки разів ви підвелися. І кожного разу, коли я падав, я відчував себе слабшим. Але коли ти знаєш чому ти робиш те, що ти робиш, коли ми розуміємо це у межах країни, хочемо, щоб більше українців допомагали українцям, нам треба намагатися вставати і вставати. Ніхто не є ідеальним, жодна країна не є ідеальною, я також не ідеальний. Запитайте мою дружину про це. Але врешті-решт я встав на серфі, і всі на пляжі заволали: «Та-а-ак!»

І я хочу щоб ви знали, — ви можете жити минулим і звинувачувати людей, або ви можете побачити, до чого прийшла Україна, і рухатися вперед. Ви можете рухатися у вашому подружньому житті, у вашій сім’ї. Скажіть вашим дітям, що ви їх любите. Не говоріть просто про роботу чи якісь справи. Скажіть їм, які вони чудові. Бо питання не в роботі, не в грошах, а в душі, в мирі. Коли ви маєте це, тоді ви багаті. Я би краще був бідною людиною, яка любить свою родину, ніж мав би усі гроші цього світу та не знав, як це – бути батьком. Якби у мене був вибір народитися знову, я би знову обрав таке життя для себе. Чому? Тому що я навчився бути вдячним за саме життя і за сім ’ю.

Прощення — це дуже важливо

Я не знав, що чекає на мене у майбутньому. Багато дітей запитували, що зі мною сталося, а я вигадував різні історії. Але я дивився на цих дітей, і багато із них не знали, що таке – любляча сім ’я. Багато хто з нас був ображений, багато кого дражнили у школі, когось били батьки. Як же цим людям рухатися далі? Мої батьки казали, що якщо хтось робить мені щось погане, то я не маю відповідати поганим. Але як це зробити? Для мене це було дуже важко. Якщо хтось завдає мені болю, то у мене є вибір: пробачити чи не пробачити. Є багато речей, які нас тримають на місці і роблять неспроможними. Але є прощення. Проте це не просто. Ми не хочемо пробачати, поки не вибачаться перед нами. А що якщо перед вами не вибачаться ніколи і ви триматимете непрощення у своєму серці?

Для мене прощення було дуже важливим. Я розумів, що людям, які роблять мені боляче, боляче всередині. Це не є нормальним завдавати комусь болю, але для мене важливим було мати співчуття до таких людей. Коли діти мене ображали у школі, я думав, можливо, їх принижують удома, можливо, вони бояться батьків, можливо, їх тато алкоголік. І єдиний спосіб у який вони можуть контролювати своє життя, — це контролювати моє життя. І люди дивилися на мене із ненавистю. І я не розумів, чому вони – мої вороги? І я просив бога допомогти мені, бо розумів, що якщо я не пробачаю когось, то це робить мене неспроможним.

І я підходив до цих людей і просив припинити. І вони казали: «Вибач, я не хотів зробити тобі боляче». Але я відповідав: «Так, ти зробив мені боляче». Я мав визнати те, що мене образили. Я казав: «Будь ласка, припиніть». А вони казали: «Чому?» Я відповідав: «Бо ви зробили мені боляче. І я пробачаю вас». І вони питали: «Ти нас пробачаєш? Що це означає?» Я казав: «Обійміть мене». І коли ті люди обіймали мене, вони із ворогів перетворювалися на друзів.

Ви знаєте, що мої батьки із Сербії. Наших родичів вбивали та катували. І я поїхав до Хорватії і попросив пробачити Сербію. А потім я поїхав до Сербії і попросив пробачити Хорватію. Бо питання не в політиці, це питання духовне. Нам не лише треба вчитися пробачати самих себе, а й інших людей. І коли ви навчитеся, то відчуєте себе зціленими. Я хочу звернутися до молодих людей. У шлюбі ваша дружина має рацію більше, ніж ви. Якщо ви живете у домі ваших батьків, знайте, що вони не ідеальні, але не завжди вони є неправими. І ми маємо навчитися сприймати це. Не треба вірити тільки тому, що хтось щось сказав, не треба ставати християнином лише через церкву чи оточення, бо і люди, і церква можуть вас підвести. Але я знаю, що треба читати цю книгу, бо вона зцілює.

Я — людина вільна. Для мене не має значення, що люди думають про мене. Коли хтось завдає мені болю, бог потурбується про них. Коли хтось завдає болю моїй сім’ї, бог буде мати з ними справу. Але я не буду жити із непрощенням у моєму серці. Українці, я дуже вас люблю. І від імені усіх тих, хто ображав вас, якщо ваші батьки, діти, друзі, незнайомці завдавали вам болю, я хочу вибачитися за усіх цих людей. Бо прощення приносить ще більше прощення, доброта приносить ще більше доброти, віра приносить віру.

Знайте, у чому полягає сенс життя

Люди часто запитують мене, чого я очікую від своїх дітей? Я кажу, що у першу чергу вони мають слухати маму. А у другу, — вірити в бога. А по-третє, вони мають бути щасливими з того, що вони мають.

Ви б ніколи не повірили, якщо б дізналися, хто була та людина, завдяки якій я став спікером. Це не був близький друг. То був прибиральник з моєї школи. І для мене не має значення, чи будуть мої сини так само прибиральниками. Мені все одно, і я скажу вам чому. Бо гроші не приносять задоволення, бо робота не є самоціллю. Ціль – це любити людей, бути хорошим сім’янином, бути хорошим чоловіком та батьком, бути другом своїм дітям. Оце і є справжнє багатство. Коли ви останнього разу мили ноги своїй дружині? Коли ви купували для неї квіти? Чи запрошували на вечерю? Цей прибиральник з моєї школи знав, що його призначення більше, ніж мити підлогу. І він надихнув мене бути спікером. Хто б знав, що ця коротка розмова змінить моє життя? Хто б повірив у те, що хлопець, який не має рук і ніг, відвідає 67 країн? Що він проведе 3000 презентацій? І вгадайте, яка з них була найбільшою? У Києві 17 вересня 2017 року!

Нас не визначають слова, тому не здавайтеся. Яку б роботу ви не виконували, яку б роль не відігравали у сім’ї, робіть усе із душею. І будьте вдячними!

Записала Іра Керст

www.womo.ua